Universitetet i Innlandet (INN) og prosjektet Norsk senter for beredskap og helseindustri (NOBHI) har nå signert en samarbeidsavtale for en felles satsing på beredskap og samfunnssikkerhet. Avtalen ble signert 18.desember, og innebærer at fagmiljøer i Åmot og Elverum skal samarbeide tettere og bedre for utviklingen av framtidas beredskap i både Innlandet og resten av landet.
Formålet er å knytte relevante fagmiljøer ved INN opp mot NOBHI for en gjensidig kunnskaps- og kompetanseutvikling knyttet til fag- og forskningsområdet beredskap, heter det i samarbeidsavtalen. Sammen har partene en unik kompetanse og nettverk om lokalt beredskapsarbeid som vil være til stor nytte for kommuner og bedrifter innen områdene krisehåndtering, scenariotenking, kriseledelse og i reelle kriseøvelser. Sammen kan partene tilby tjenester både fra et akademisk og praktisk nivå på en unik måte.
En viktig avtale
Rektor Peer Jacob Svenkerud i INN sier at avtalen er viktig fordi den styrker institusjonens samarbeid med andre samfunnsaktører, i tillegg til at den styrker satsingen på fagfeltet beredskap. -Vi hadde 1.300 søkere til 250 studentplasser på krisehåndteringsstudiet vårt i høst, og det viser behovet for en videre satsing på beredskapsfaget, sier Svenkerud. Han er glad for at dette samarbeidet nå styrker en felles satsing i Innlandet, med ambisjoner om å bli et fagmiljø som kan levere utdanning, kurs og øvelser til kommuner og bedrifter over hele landet.
Prosjektleder Sylvia Brustad i NOBHI er svært fornøyd med samarbeidsavtalen med det nye universitetet i Innlandet. -Sammen har vi et sterkt fag- og utviklingsmiljø vi kan spille på, og nå skal vi også snakke med nasjonale myndigheter for framtidas satsing på lokalberedskapen over hele landet, sier Brustad. -Vi i NOBHI starter nå i vinter opp med tilrettelagte kurs for kommuner og bedrifter, og ser at kompetansen i universitetet også blir viktig for oss framover.
Det er Åmot og Elverum kommuner som står bak satsingen på NOBHI. Kommunedirektør Stein Halvorsen i Åmot kommune sier at alle kommuner må regne meg betydelige krav til videreutvikling av dagens beredskapsarbeid lokalt i nær framtid. -Snart kommer regjeringens Totalforsvarsmelding, og da vil mange kommuner og bedrifter se behovet for mer innsats på lokal beredskap og samfunnssikkerhet, sier Halvorsen. Han både tror og mener at INN og NOBHI kan bli sentrale leverandører av både beredskapskunnskap og økt lokal beredskapsevne i åra framover.
Beredskap som satsing i regionen
Daglig leder Odd Erling Lange i Elverum Vekst mener beredskapsutdanning blir et viktig satsingsområdet i regionen framover. -Det er en særlig styrke i dette arbeidet at vi samarbeider med Åmot kommune, sier Lange. Begge kommunene er store forsvarskommuner, og det planlegges milliardinvesteringer i åra framover. -Alt dette taler for at både forsvaret og den sivile beredskapen blir store satsinger hos oss på lang sikt, og da må vi også være med å legge premissene for denne satsingen gjennom universitetet og prosjektet Norsk senter for beredskap og helseindustri.
Peer Jacob Svenkerud oppsummerer med at gode fagmiljøer nå legger til rette for å bli enda bedre, og at signeringen av samarbeidsavtalen er en viktig start. -Nå skal vi følge opp med å trekke inn ulike fagmiljøer og fakulteter hos oss, slik at vi kan realisere utviklingsprosjekter for framtidas beredskap, slår han fast.
Prosjektleder Sylvia Brustad og universitetsrektor Peer Jacob Svenkerud signerer samarbeidsavtalen, mens Stein Halvorsen og Odd Erling Lange fra vertskommunene Åmot og Elverum følger med.
Universitetsrektor Peer Jacob Svenkerud og prosjektleder Sylvia Brustad i Norsk senter for beredskap og helseindustri kan snart ta juleferie, etter at en samarbeidsavtale mellom partene er signert denne uka.
-
Næring
Ydalir gir ringvirkninger
Som partner i forskningsenteret ZEN har utviklingen av Ydalir bydel vist seg å gi ringvirkninger. Les om hva Nordbolig har fått ut av samarbeidet så langt!
-
Opplev
Bli medlem i Visit Innlandet?
Driver du butikk? Festival? Restaurant, cafe eller tilbyr aktiviteter? Da kan et medlemsskap i Visit Innlandet være noe for deg.
-
Vil skape en arena for vekst i Innlandet
Sammen med Hamarregionen ønsker Elverum å bidra til å skape en arena for vekst i Innlandet. Derfor samarbeider vi nå om å arrangere Arena Innlandet 2022.
-
Flytte hit?
Velkommen til oss!
Elverumregionen er midt i alt, med kort vei til det meste. Det er stort nok til å være spennende, men lite nok til å føles kjent og trygt.
-
Næring
Vekst i Elverum
I løpet av to år har antall arbeidsplasser i Elverum økt med 278 ifølge sysselsettingstallene. I tillegg er det en økning i antall bedrifter.
-
Miljøfyrtårn gir konkurransefortrinn
Helt klart et konkurransefortrinn, sier Bent Nilssveen i Pilkington, og helt avgjørende for å vinne anbud, sier Tom Arne Kristiansen i Elverum Turbuss.