- Hjerterom, fin natur, trygt og godt, passe mange folk, hyggelige folk, vanskelig å gå seg bort! 6. trinnet på Ydalir skole ramser opp ting de mener gjør det godt å leve i Elverum, da de hadde besøk av forsker og sosialantropolog Ruth Woods fra NTNU.
Hun forsker på hva som er det gode liv i Elverum, og vil samle historier om hva det gode liv er i dag, hva det har vært før og ønskene for fremtiden.
I den anledning besøkte hun Ydalir skole og Ydalir barnehage i begynnelsen av september.
- Koselig å bo her
I midten av oktober kommer hun tilbake til Elverum for å snakke med elverumsinger i alle aldre. Svarene hun får kan brukes til å planlegge bosteder over hele verden.
6. trinn på Ydalir skole kom med mange eksempler på hva som gjør det godt å leve i Elverum.
- Det er koselig å bo her. Jeg trives, og det er lett få nye venner. De tar imot deg på en god måte, sier Amro Abdalhamid Khalil Alshaaer.
Jesper Nygården Hanstad legger til:
- Vi har hjerterom, og mange kjenner hverandre. Det bor akkurat passe med folk her.
Vilde Marie Tjugum Platek sier at elverumsingene er inkluderende, og Sofie Neerland synes vi har hjerterom, og fin natur.
Alle i klassen kom med to ting de liker ved Elverum, som ble skrevet opp på tavla
Woods var fascinert over svarene barna kom med.
- Det er veldig morsomt å høre de snakke om Elverum, for det de først og fremst snakker om er folk. Det er veldig viktig at alle er hyggelige og inkluderende, og at man trives med de man er sammen med. Det er først og fremst det det handler om når det er en bærekraftig by. For meg som jobber med bygg, så har man en tendens til å glemme at det handler mest om folk som skal bo i bygningene, sier Woods.
Svarene elevene kom med er en del av et større forskningsprosjekt som heter Ydalir Living Lab.
- Les mer på Zens nettsider: Ydalir Living Lab
Dette er et prosjekt i regi av forskningssenteret Zen, som Ydalir og Elverum er partnere i. Zen står for Zero Emission Neighbourhoods In Smart Cities, og er opptatt av hvordan man kan gjøre en bydel til en nullutslipp bydel.
- Det handler om bærekraftig utvikling i samfunnet. Living Lab er en del av dette, og vi ser på de som skal bruke bygningene og bo i dem, sier Woods.
På tur med barnehagen
Hun vil samle historier fra forskjellige elverumsinger, og startet med Ydalir skole og barnehage.
- Jeg ville begynne med skolen og barnehagen for å bli litt kjent med elevene og barnehagebarna, og gjennom dem bli litt kjent med familiene. Etter hvert skal jeg ut å treffe folk på blant annet kjøpesentrene og andre steder i Elverum. Jeg håper at folk da kommer bort og snakker med meg. Kanskje det blir litt mindre skummelt når jeg har vært her før, og folk har hørt om meg, sier Woods.
I barnehagen skal barna lage et kart over barnehagen og området rundt. På kartet, som foreløpig er et kjempestort hvit ark, skal de henge opp blant annet tegninger, bilder fra turer i nærområdet og ting de finner på turer.
Woods fikk bli med en ivrig gjeng ut på tur til en liten klatrepark i skogen ikke langt fra barnehagen. Her balanserte barna på planker, spiste blåbær, så ekorn og plukket blomster. For små barn er det kanskje ikke så lett å si hva det er som gjør at de har det bra, men det er lett å se at de koser seg på tur i skogen.
Spennende med besøk av forsker
Amro, Vilde, Jesper og Sofie i 6. trinn på Ydalir skole likte å få besøk av en forsker.
- Det var koselig og gøy å ha besøk. Det var morsomt for jeg lærte ganske mye som jeg ikke visste fra før. Det var fint at hun kom. Hun hadde mye kunnskap. Vi har lært veldig mye.
Vil snakke med elverumsinger
I midten av oktober kommer Woods altså tilbake til Elverum. Da håper hun at elverumsingene vil prate med henne om hvordan det er å bo i Elverum.
- Jeg ønsker å snakke med ulike grupper av befolkningen. Barn, voksne, eldre, kvinner, menn, og personer med ulike kulturelle bakgrunn. Jeg vil høre om hvordan det er i bo i Elverum. For eksempel opplevelser fra jordbruk, skogbruk, hvordan det var å vokse opp her, kafekulturen, husbygging, hvordan det er å gå på skole her, kanskje en historie fra krigen, sier Woods.
Har du spørsmål om prosjektet eller ønsker å snakke med Woods når hun kommer tilbake til Elverum, så finner du kontaktinfo her.